Na mimořádné schůzi mají poslanci rozhodnout o poplatcích ve zdravotnictví

12. květen 2009

Poslanecká sněmovna se dnes sejde na mimořádné schůzi. Sociální demokraté se na ní opět pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví. Kraje pod vedením ČSSD různými formami za pacienty regulační poplatky už několik měsíců hradí. Všeobecná zdravotní pojišťovna je za to ale začala pokutovat.

Padesátitisícové pokuty za nevybírání regulačních poplatků v nemocničních lékárnách hrozí šesti ze sedmi jihočeských krajských nemocnic. Výjimkou je zatím nemocnice v Jindřichově Hradci, kde lékárnu provozuje soukromník.

Představitelé kraje tvrdí, že k sankcím není důvod. "V odůvodnění je, že nevybíráme poplatky. Jsem přesvědčena, že poplatky vybíráme, jsou poskytovány formou daru od Jihočeského kraje," řekla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská, která má zdravotnictví na starosti.

Jihočeský kraj pro letošní rok vyčlenil na úhradu regulačních poplatků formou darů 100 milionů korun. Zřejmě ale něco ušetří, dodal hejtman Jiří Zimola, když uváděl dosavadní stav čerpání: "V prvním čtvrtletí je to částka zhruba 11 miliónů korun za všech sedm nemocnic, zdravotnickou záchrannou službu a psychiatrickou léčebnu ve Lnářích."

Kraj svým nemocnicím doporučí, aby se proti uděleným pokutám odvolaly.

autor: Ivan Mls
Spustit audio