Na lázeňskou infrastrukturu chce Třeboň peníze od EU

14. květen 2004

Město Třeboň, jemuž patří Lázně Aurora a Bertiny lázně, hodlá získat z prostředků Evropské unie asi 200 milionů korun na rozvoj lázeňské infrastruktury.

Podle rozhodnutí zastupitelstva připraví do tří měsíců žádost o příspěvek ze Společného regionálního operačního programu EU. Hlavním cílem je zvýšení komfortu a nabídky služeb pro lázeňské hosty, kterých je ročně kolem 12.000, řekl ČTK třeboňský starosta Jiří Houdek.

Město podle něj využije možnosti etapového financování. To znamená rozdělení projektu na dílčí úseky, na jejichž konci lze obdržet evropské dotace. "O jednotlivých etapách i časovém rámci projektu nyní jednáme," uvedl Houdek. Mezi Lázněmi Aurora, historickým centrem města a Bertinými lázněmi by podle něj mělo vzniknout propojení promenádního lázeňského charakteru, vybavené odpočinkovými místy a zelení. S tím souvisí i zlepšení kvality chodníků a cyklotras ve městě. Investice budou směřovat i do aktivit, jako jsou rehabilitace a rekondice hostů, kteří přijíždějí jako samoplátci. "Například v Auroře to bude kompletní rekonstrukce bazénu, přístavba tělocvičny, tenisový kurt a další sportoviště. V Bertiných lázních pak třeba zastřešení tenisového kurtu k celoročnímu provozu a zřízení společné slatinové koupele," dodal starosta.

Statut lázeňského města získala Třeboň v roce 1960. Lázeňství v tomto městě, které se oficiálně traduje od roku 1883, je odedávna spjato s místním přírodním léčivým zdrojem - rašelinou, slatinou. Využívá se pro léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, poúrazových a pooperačních stavů a k celkovému znovunabytí kondice těla i mysli.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio