Na jihu Čech se staví méně než loni

19. říjen 2005

V Jihočeském kraji se v prvním pololetí letošního roku stavělo o pět procent méně než ve stejném období roku 2004. Stavební výroba se snížila téměř ve všech jihočeských okresech, nejvíce na Prachaticku, kde spadla o více než pětinu.

Jediným regionem, kde se stavebnictví poměrně dařilo, bylo Jindřichohradecko. Zde dosáhly stavební firmy o čtyři procenta lepších tržeb než loni. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za nepříznivými čísly stojí podle odborníků loňské zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na 19 procent. Projevila se také změna struktury kvůli výraznému poklesu nových zakázek na inženýrských stavbách. Během prvního pololetí pokračoval ve stavebnictví nárůst zaměstnanosti z předchozího roku. V jihočeských stavebních firmách pracovalo celkem 9148 lidí, o zhruba sedm procent více než loni. Nejvíce nových posil mají stavebníci na Českobudějovicku, počet pracovníků ve stavebnictví naopak poklesl o desetinu na Strakonicku. Na jihu Čech je podle ČSÚ 163 stavebních podniků s více než 20 zaměstnanci.

Stavební úřady v Jihočeském kraji vydaly v prvním pololetí 4371 stavebních povolení na stavby v přibližné hodnotě 5,97 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku počet povolení poklesl o více než 500, což představuje 12,6 procenta.

Průměrný měsíční plat ve stavebních firmách byl v prvním pololetí 15.473 korun. Nejvíce, přes 17.000 korun, si vydělali stavaři na Písecku, zatímco zedníci na Jindřichohradecku za svou práci brali v průměru jen 13.098 korun měsíčně.

Ještě více než v Jihočeském kraji se stavební výroba snížila už jen ve Zlínském kraji (o 6,2 procenta) a Pardubickém kraji (o 9,4 procenta). Naopak nejvyšší nárůst stavebních prací zaznamenali v Libereckém kraji (19,3 procenta). Průměrně se stavební výroba zvýšila v České republice o 8,1 procenta.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio