Na jihu Čech se budou rozdělovat další miliardy z Evropské unie

29. květen 2009

V rámci páté a šesté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad se budou rozdělovat více než 4 miliardy korun. Evropské peníze poputují na projekty ve školství, dopravě, v cestovním ruchu i do dalších oblastí. Zájemci o podporu musí svém žádosti předložit do konce června, respektive do konce září.

Jak uvedl ředitel Úřady Rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka, po zkušenostech z minula se očekává velký přetlak. V předešlém kole rozdělování evropských peněz se sešlo například přes 100 žádostí o podporu školských projektů, uspělo jich jen 17.

Jiří Trnka proto radí, aby si zájemci o dotace svůj projekt napřed cvičně obodovali: "Výběrová kritéria jsou veřejně dostupná na našich webových stránkách. Žadatel svůj projekt většinou vidí o 10 procent lepší, než nakonec při hodnocení získá, protože se také komparuje s ostatními projekty. Možnost vlastního ohodnocení ale žadatel má a my to doporučujeme, protože mu to může ušetřit finanční prostředky a úsilí. Pokud svůj projekt ohodnotí na 60 nebo 70 bodů, tak nemá velký význam ho předkládat, protože konkurence je silná a takovýto projekt s největší pravděpodobností neuspěje."

Mezi už dříve schválenými projekty, kterým na jihu Čech pomohly či pomohou k realizaci peníze z Regionálního operačního programu, patří například Skiareál Lipno, silnice kolem zámku Kratochvíle, rekonstrukce městského parku v Kaplici, vylepšení víceúčelové haly ve Vodňanech či budovaná přeložka silnice Husinec-Běleč.

autor: Ivan Mls
Spustit audio