Na jihu Čech je více než 22 tisíc nezaměstnaných

9. březen 2009

Také na jihu Čech přibylo v únoru lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti vzrostla ve srovnání s lednem o půl procenta na 6,3 procenta. Celostátní číslo je 7,4 procenta. Bez práce bylo v Jihočeském kraji na konci února přes 22 tisíc lidí.

Jihočeský kraj, co se míry nezaměstnanosti týče, je na čtvrté příčce za Prahou, Středočeským a Plzeňským krajem. Nejvyšší nezaměstnanost vykazuje v regionu Českokrumlovsko, tam se v únoru vyšplhala na 8,7 procenta, což je nad celostátním průměrem. Nejnižší míru nezaměstnanosti si drží Českobudějovicko se 4,7 procenta lidí bez práce.

Ve srovnání s loňským únorem je nyní na jihu Čech o 6 tisíc nezaměstnaných více. Úřady práce už evidovali i vyšší únorová čísla než ta letošní, v letech 2004 - 2006 například ve stejné době hledalo práci kolem 25 tisíc lidí, tedy až o 3 tisíce lidí více než nyní.

Téměř 3400 lidí bez práce je teď aktuálně v okrese Jindřichův Hradec. Jen pro srovnání, tolik obyvatel zhruba žije v Nové Bystřici. Okres zaznamenal v rámci Jihočeského kraje v únoru nejvyšší růst míry nezaměstnanosti.

Ředitelka Úřadu práce v Jindřichově Hradci Stanislava Zemanová přiblížila, kde se nejvíc propouštělo: "K 31. lednu právě propouštěla Masna Studená, kde to bylo kolem 50 lidí. Dále provoz ukončila firma Heltos Slavonice, 48 lidí odtud přešlo do evidence úřadu práce s tím, že od 1. dubna se budou navracet zpět do firmy."

autor: Ivan Mls
Spustit audio