Na elektrifikaci trati do Velenic padnou 2 miliardy

20. květen 2005

Elektrizace jednokolejné trati z Českých Budějovic do Českých Velenic u jihočeských hranic s Rakouskem si vyžádá náklady 1,9 miliardy korun.

Zahájení modernizace padesátikilometrového úseku je plánováno na konec letošního roku, ukončení prací v roce 2007. Letos stát uvolní na zahájení stavby deset milionů korun, příští rok vydá 400 milionů korun. S největším přísunem peněz počítá v roce 2007, kdy poskytne 1,4 miliardy korun. Trať podle projektu zůstane ve stávající trase, výrazně se nezmění ani rychlost vlaků. Soupravy zde budou jezdit maximálně stokilometrovou rychlostí. Trať je součástí modernizovaného úseku od státní hranice s Rakouskem až do Plzně. Její elektrifikaci schválila před šesti lety vláda jako součást plánu rozvoje dopravních sítí do roku 2010. Původně byla elektrizace součástí výstavby IV. železničního koridoru, v roce 2001 ji ale vláda z projektu vyřadila. Nyní jednokolejka patří do takzvané evropské sítě železnic, kde se řadí mezi významné spojnice. "Cílem stavby je zvýšení propustnosti trati, bezpečnosti provozu, zkrácení jízdní doby a úspora pracovníků. Modernizace přinese zkvalitnění dopravních a souvisejících služeb a dosažení stavu infrastruktury odpovídajícímu evropskému standardu," řekl Jaroslav Pešek ze Stavební správy Plzeň spadající pod Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), která je investorem stavby. Modernizace trati by měla navázat na elektrizaci železnice z rakouského Gmündu do Sigmundsherbergu u českorakouských hranic, která skončila před deseti lety. Plán počítá s tím, že veškerý provoz bude řídit dispečerská centrála v Českých Budějovicích. "Podstatně se sníží personální potřeba. To však není otázka elektrifikace, ale zabezpečovacího zařízení, které bude součástí stavby," řekl ČTK jihočeský zástupce Českých drah Ivan Študlar.

Elektrifikace železničního úseku České Budějovice - České Velenice je společně s výstavbou IV. koridoru prioritou memoranda o rozvoji dopravní sítě v Jihočeském kraji. Úmluvu, jež bude modernizaci tratí podporovat, podepíší v červnu zástupci ministerstva dopravy, kraje a Českých drah.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio