Na audienci u papeže Františka zazpíval středoškolský sbor Mendík z Budějovic

27. září 2017

Samotnému papeži Františkovi zazpívali ve středu ráno členové středoškolského sboru Mendík z Českých Budějovic. Zažili takzvanou generální audienci, při níž bylo Svatopetrské náměstí ve Vatikánu přístupné pouze pozvaným z celého světa.

„Budeme zpívat papeži krátce. Až nás pozdraví, máme půl minuty na to rychle něco zazpívat. Potom až bude projíždět papamobilem mezi lidmi, tak můžeme zpívat také,“ popisovala před odjezdem do Vatikánu sbormistryně Olga Thámová.

Ta připravila se svými zpěváky také liturgické písně, které ve čtvrtek, tedy na svátek svatého Václava, zazní při svatováclavské mši svaté v chrámu svatého Petra. „Tam se samozřejmě musíme držet liturgie. Vybrali jsme rytmické písně i čtyřhlasé duchovní písně latinské a české. Celý repertoár jsme museli nechat schválit panem biskupem v Českých Budějovicích a také biskupa královéhradeckým, který tu mši bude celebrovat,“ dodala sbormistryně.

V pátek zazpívá sbor Mendík koncert v kostele svatého Marcelina a Petra, tedy v titulárním kostele kardinála Dominika Duky.

Už od primy je členem sboru Mendík nastávající maturant Martin Veverka. Každý rok vyráží se sborem na zahraniční cestu, ale výprava k papeži do Vatikánu je pro něho naprosto výjimečná. „Vlastně si neumím představit větší cíl, který bych si jako křesťan mohl přát. Jsem opravdu moc šťastný, že se ním potkám,“ řekl.

Šedesátihlasý sbor Mendík z českobudějovického gymnázia Jana Valeriána Jirsíka doprovází v Římě ještě rodiče zpěváků a fanoušci.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio