Mzdy v průmyslu na jihu Čech rostou

4. srpen 2005

Mzdy zaměstnanců v průmyslu v Jihočeském kraji vzrostly v prvním čtvrtletí o 4,4 procenta na 16.521 korun.

Nejvyšší výdělky měli pracovníci firem, které se zabývají výrobou a rozvodem elektřiny, plynu a vody. Jejich plat činil 21.702 Kč. Ze všech odvětví si také nejvíce přilepšili. Mzdy se jim meziročně zvedly o téměř pětinu. Oproti stejnému období loni tak brali o 3300 Kč měsíčně více. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání s celostátním průměrem jsou výdělky na jihu Čech nižší o zhruba 1150 korun. Údaje se týkají podniků s více než 100 zaměstnanci. Nejméně našli na výplatních páskách zaměstnanci textilních firem. Jejich mzda byla 11.362 Kč, což v meziročním srovnání znamená nárůst o 2,8 procenta. Nejvíce si pohoršili zaměstnanci společností v oboru zpracování dřeva a výroby dřevěného nábytku. Jim platy klesly o šest procent na 13.772 korun.

Celkem 164 průmyslových podniků z Jihočeského kraje utržilo z průmyslové činnosti 29,7 miliardy korun. Tržby rostly hlavně výrobcům textilií, oděvů a oděvních výrobků, kteří utržili o 35 procent více. Na opačném pólu stojí producenti nekovových minerálních výrobků, jimž tržby klesly o téměř 30 procent. Počet pracovníků v průmyslu se meziročně mírně zvýšil na 52.324.

Průmyslové podniky měly loni vyšší tržby Nejvyšší mzdy mají v jižních Čechách zaměstnanci bank a pojišťoven V jižních Čechách rostly loni platy nejméně

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio