Mzdy na jihu Čech rostou nejpomaleji

24. únor 2006

Jihočeský kraj si v řadě oblastí vede lépe, než ostatní regiony v zemi. Kraj má nejméně znečištěnou přírodu, jednu z nejnižších nezaměstnaností a nízkou kriminalitu. Má ale také nejpomaleji rostoucí mzdy v Česku, nadprůměrné procento pracovní neschopnosti nebo špatnou dopravní dostupnost, omezující podnikání.

Vyplývá to ze závěrů Analýzy demografického, sociálního a ekonomického vývoje kraje v letech 2000 až 2004, kterou zveřejnila krajská pobočka Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Počet obyvatel kraje za poslední roky nepatrně vzrostl. Na konci roku 2004 žilo v kraji 625.712 lidí, což je zhruba o 500 osob více než na začátku milénia. Stojí za tím především cizinci, kteří se do regionu stěhují za prací. Populace v Jihočeském kraji ale stárne, ubývá hlavně dětí do 14 let. V roce 2050 by podle ČSÚ mělo na jednoho mladistvého Jihočecha připadat 2,6 obyvatele nad 65 let.

Statistici zjistili, že během sledovaného období přibylo na jihu Čech domácností jednotlivců a neúplných rodin se závislými dětmi. Postupně rostla kvalita bydlení a nadprůměrně oproti jiným krajům i výstavba bytů. Míra nezaměstnanosti byla po Praze druhá nejnižší v zemi. Podle ČSÚ proto, že v regionu nebyl nutný útlum hutnictví či těžebního průmyslu. Přesto počet nezaměstnaných každý rok stoupl asi o 1000 osob na 23.021 v závěru roku 2004.

Navzdory nízké nezaměstnanosti rostla průměrná hrubá měsíční mzda nejméně v zemi. Za republikovým průměrem zaostává o více než 2000 korun a rozdíl se nadále prohlubuje. Nejvyšší platy berou lidé na Českobudějovicku, nejméně vydělávají na Prachaticku, Písecku a Jindřichohradecku. V rámci odvětví zaostávají mzdy především v odvětví tržních služeb, uvedl ČSÚ.

Jihočeský kraj zabírá 10.057 kilometry zhruba 13 procent rozlohy České republiky. Chráněná území tvoří 21 procent rozlohy, což je čtvrtý největší podíl v tuzemsku. Kraj patří k méně lidnatým. Vytváří 5,5 procenta hrubého domácího produktu, v přepočtu na jednoho obyvatele mu patří šesté místo. Jihočeští zemědělci zajišťují desetinu tuzemské produkce. Významný je chov ryb, který tvoří polovinu produkce V Česku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio