Muž nalezený u Schwarzenberského kanálu byl zavražděn. Prokázala to pitva

27. listopad 2018 15:17

Obětí vraždy je muž, kterého našli turisté v neděli v lese u Schwarzenberského kanálu nedaleko Nové Pece na Šumavě. Potvrdila to soudní pitva. Totožnost muže je však stále neznámá.

Byl nalezený mezi rozcestím Raškov a Klápa u Schwarzenberského kanálu. Ležel viditelně v lese sedm metrů od stezky.

Podle zjištění při pitvě byl zavražděný muž staršího věku, pravděpodobně 65 až 75 let. Měřil 171 centimetrů, vážil kolem 90 kilogramů. Měl světle modré oči a byl bez chrupu, mohl používat i zubní protézu, ale ta nebyla nalezena.

Neznámý zavražděný muž

Muž prodělal operaci pravé kyčle, měl endoprotézu. U srdce měl muž dva stenty, pravděpodobně tedy prodělal infarkt. Zřejmě byl také nekuřák

V lese ležel bez oděvu. Neměl na sobě ani žádné ozdoby či šperky, ani tetování.

Policisté stále neznají totožnost oběti, proto znovu žádají širokou veřejnost o pomoc na lince 158.

„Majitelé penzionů a hotelů mohou poznat svého hosta. Kdokoliv, kdo pohřešuje po víkendovém výletu staršího muže, ať také kontaktuje policisty. Někdo mohl zavražděného potkat, každá maličkost je důležitá. Někdo může v zavražděném poznat souseda, kterého již několik dní neviděl,“ zdůrazňuje mluvčí Jiří Matzner.

Místo nálezu těla

Mrtvého muže našli v neděli 25. listopadu krátce po obědě turisté, muž a žena, kteří tělo nejprve pokládali za figurínu a domnívali se, že jde o cvičení Horské služby. Policisté je nyní žádají, aby se ihned ozvali na linku 158, protože jejich svědectví je velmi důležité.

Dále přivítají informace od každého, kdo se během víkendu pohyboval v okolí Schwarzenberského kanálu. „Důležitá je každá maličkost, které si všimli, například projíždějící či zaparkovaná vozidla, osoby, které potkali, v lese pohozená část oděvu,“ vysvětluje Jiří Matzner.

Policisté zároveň žádají všechny, kdo mají ve vozidlech autokameru a během víkendu projížděli v okolí Nové Pece, Horní Plané nebo Želnavy, aby se přihlásili na linku 158 a záznam poskytli.

Spustit audio

Související