Mráz nepřidělává jen starosti. Ornitologové na jihu Čech se z něj radují, led jim usnadňuje práci

1. únor 2017

Letošní mrazivá zima přeje ornitologům. Díky zamrzlým hladinám rybníků můžou monitorovat ptačí hnízda i v místech, kam se už několik let nedostali.

Ornitologové díky mrazivé zimě získávají cenné informace o ptačích hnízdech. Současné počasí je pro jejich monitoring ideální. V zimních měsících totiž na delší dobu zamrzly hladiny rybníků a ornitologové se tak dostanou i do míst, kde už několik zim vůbec na průzkumu nebyli.

„Je tady velká hnízdní kolonie kvakošů,“ říká ornitolog Jiří Šebestián při pochůzce kolem Novovrbenského rybníka v Českých Budějovicích. Ornitologové v místě ale nehledají jen hnízda kvakošů. „Od střízlíka přes kosa, pěnice – jsou to tedy ti, kteří hnízdí většinou na keřích,“ dodává ornitolog.

Práci ornitologů lze přirovnat k práci loveckého psa, který hledá zvěř. Přesně tak se musí chovat i ornitologové, kteří v přírodě hledají některá hnízda v přírodě, vysvětluje Šebestián.

„Jsou ptáci, kteří svá hnízda ukryli tak, že jsem je předtím nenašel. Potom je nejlepší přijít v zimě, kdy je do těch míst lépe vidět a konečně je možné hnízdo najít. Člověk se alespoň poučí, kam to ukrývají a jak staví,“ dodává.

Právě tyto cenné informace o hnízdech jsou pro ornitology cennými indiciemi při sčítání ptačích mláďat v hnízdní sezóně. Protože jdou na jistotu, ušetří jim čas i energii.

Spustit audio