Motor Jikov sloučil dva své podniky

13. říjen 2004

Českobudějovická strojírenská skupina Motor Jikov Group (MJG) sloučila od začátku října společnosti Uni CZ Soběslav a Adaco Jindřichův Hradec v jednu.

Adaco zaniklo bez likvidace, píší Hospodářské noviny (HN). Nový subjekt pak na trhu začal působit jako Motor Jikov Strojírenská a. s. se sídlem v Soběslavi.

"Pomůže nám to dál koncentrovat obory, neboť větší celek je stabilnější a má lepší rozvojové předpoklady," řekl šéf skupiny MJG Miroslav Dvořák. Nová firma se čtyřmi sty lidmi čeká letos půlmiliardový obrat. Je tak nejsilnější z pěti podniků tvořících Motor Jikov Group, který letos s 1100 zaměstnanci čeká tržby ve výši 1,3 miliardy korun. Vedle strojírenské části jsou její součástí i dvě slévárny, nástrojárna Fostron a montážní podnik Motor Jikov. Hlavní efekty fúze se čekají v technologické oblasti, protože řízení investic, financí, jakosti, služeb, personálií nebo strategického rozvoje je už delší čas soustředěno do centrály napříč výrobními podniky.

Motor Jikov Strojírenská se orientuje hlavně na zahraniční kooperace. Vedle spolupráce s nadnárodními americkými korporacemi Teleflex a Textron při výrobě čepů do pedálových soustav osobních vozů a nýtovacích pistolí k nim letos pro Textron přidal výrobu součástí a podskupin náprav pro golfové vozíky. Ty jen v příštím roce přinesou zakázku za dalších 150 milionů korun. Novým klientem je i švédský Electrolux, pro který soběslavský podnik letos začal vyrábět držáky bubnů praček. V příštím roce smlouva zní na 1,5 milionu kusů, v dalším pak na tři miliony za zhruba 130 milionů korun. Přes nové kontrakty se ale celkové tržby MJG drží na stejné úrovni. Způsobuje to výrazná obměna výrobního programu, která letos dosáhne necelé třetiny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio