Motocyklista Matěj Smrž měl těžkou havárii

27. duben 2004

Těžkou havárií skončil pro Matěje Smrže úvodní závod mezinárodního mistrovství České republiky silničních motocyklů na maďarském Hungaroringu.

V nedělním závodě třídy superstock upadl v sedmém kole po kolizi s jedním ze soupeřů a utrpěl těžká zranění. Po leteckém převozu do nemocnice v Budapešti lékaři konstatovali, že devatenáctiletý jezdec utrpěl těžký otřes mozku, zlomil si obě ruce a má rozdrcený kotník.

Po čtyřhodinové operaci se mladší bratr pravidelného účastníka mistrovství světa Jakuba probral z bezvědomí v pondělí. "Ruce, které má zlomené asi někde nad zápěstím, má v sádře. Částečně mu dali do sádry i kotník, který však dál krvácí," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru závodníkův otec Martin Smrž. "První diagnóza ještě na okruhu zněla hrozivě: poranění páteře a vnitřní krvácení v hlavě. To první se nepotvrdilo, nějaké slabé krvácení tam je, ale podle doktorů se to vstřebá," tlumočil Smrž vyjádření maďarských lékařů. Jezdec dál zůstává hospitalizován v Budapešti. S pražskou agenturou už je Smrž domluvený na synově leteckém či automobilovém převozu domů do Českých Budějovic, vše závisí na rozhodnutí lékařů. V Budapešti vydatně Čechům pomáhá otec bývalého Smržova maďarského soupeře. "Půjčil nám hned auto a pomáhá nám všechno vyřizovat," našel Martin Smrž pomocnou ruku. Jeho syn si prý zatím na nic nepamatuje. "Ale to jsou prý typické průvodní jevy," dodal otec. Matěj Smrž, který už si rovněž vyzkoušel atmosféru Velké ceny, prý spadl v souboji o čtvrté místo s Kamilem Pragerem. "Byl to vynikající závod. Kamil říkal, že na výjezdu ze zatáčky trochu líznul trávu, ale ustál to. Matěj jel v těsném závěsu za ním a nepovedlo se mu udržet na trati. Hned ho to vykoplo, byl to nekontrovaný pád a o to jsou následky horší," popsal karambol otec Smrž. Jejich Akuna Racing Team bude navzdory těžkému zranění talentovaného jezdce pokračovat v sezoně. "Za tři týdny měl jet Matěj závod mistrovství Evropy v Monze. O jeho náhradníkovi teď jednáme," uvedl Smrž starší. Jakuba Smrže zastihla zpráva o bratrově zranění během příprav na druhý závod mistrovství světa. "Dnes už jsme si telefonovali, ale nechci o tom raději moc mluvit," omluvil se z vídeňského letiště, odkud mířil do španělského Jerezu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio