Mikulášskou v Bernarticích na Písecku přichystali i navzdory koronaviru

5. prosinec 2020 14:00

Děti v Bernarticích na Písecku posílaly básničky Mikuláši už od konce listopadu. Kvůli koronaviru tam ale má mikulášská nadílka netradiční podobu.

Místní zastupitel přišel s nápadem zorganizovat ji na dálku a dodržet tak všechna nařízená bezpečnostní opatření. O netradiční mikulášskou byl velký zájem. Mikuláš, čert i anděl museli pečlivě vybírat, kterým dětem dnes donesou nadílku.

Na poradě s nimi byla v pátek i reportérka Jitka Cibulová Vokatá.

Třiačtyřicet dětí poslalo na speciální facebookovou skupinu a na Whatsapp básničku a písničku pro čerta, Mikuláše a anděla v Bernarticích. Ovšem přihlásily se nejen děti místní, ale i z daleka, například z Ústí nad Labem nebo Kolína.

„Byl udělaný výběr dětí, který se týkal jen těch z Bernartic u Milevska a blízkého okolí. Ti, kteří se přihlásili z jiných krajů si musí zařídit svého Mikuláše, čerta a anděla,“ konstatuje Magdalena Vančurová, coby bernartický anděl.

S neobvyklou podobou mikulášské nadílky přišel Aleš Kroupa z hnutí Jihočeši 2012. Sám k tomu říká:

„Po vyhodnocení vytvoříme adresář, který budeme obcházet, čert vždycky zazvoní na vrata, aby děti ještě upozornil. Můžou se dojít podívat skoro až k vratům, můžou dodržet dva metry a dostanou balíček. Aby nemusely celou dobu sedět u okna, budeme na facebook přidávat náš aktuální pohyb kam půjdeme, do jaké ulice nebo vesničky.“

Celou reportáž si můžete poslechnout online nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio