MHD v Budějovicích zatím nezdraží

7. říjen 2005

Cestování v českobudějovické městské hromadné dopravě bude příští rok stát stejně jako letos, tedy osm korun za nejlevnější jízdenku.

Radní se rozhodli jízdné nezdražit, přestože kvůli drahé ropě a úbytku cestujících vzrůstají náklady na provoz Dopravního podniku města České Budějovice. Od příštího roku radnice přepravci zvýší dotaci na 194,3 milionu korun, letos činila 146 milionů Kč. Novinářům to řekli zástupci města. Náklady na provoz MHD v Českých Budějovicích podle radních příští rok dosáhnou 391,723 milionu korun, což je nárůst o téměř 70 milionů Kč proti letošnímu roku. Drahé pohonné hmoty prodraží náklady o téměř 12 milionů, Dopravní podnik také více investuje do obnovy vozového parku. Provoz prodražuje i velmi nízká rychlost autobusů a trolejbusů, které se po městě pohybují průměrnou rychlostí 13 kilometrů za hodinu. Rychlost by mohly zvýšit preferenční pruhy pro MHD, jejichž zavedení město zvažuje. Až o 120 by však snížily počet parkovacích míst ve městě, na druhou stranu však podle náměstka primátora Juraje Thomy mají v Českých Budějovicích vyrůst nové parkovací domy.

"Klesá nám počet přepravovaných osob. Dokonce Dopravní podnik předpokládá, že zisk z jízdného by se měl o dva miliony snížit," řekl novinářům primátor Miroslav Tetter. Podle něj je však 50 milionů přepravených cestujících maximem, kolik současný systém dopravy zvládne. Autobusy jsou naplněny z 97 procent. Radnice neví, zda tržby klesají v souvislosti s demografickým vývojem, tedy s rostoucím počtem důchodců, kteří jezdí zdarma. Situaci by měly zmapovat za dva roky takzvané senior pasy. Cestující čeká od příštího roku kromě drobných úprav jízdního řádu také nová linka. Autobusy číslo 41 je od dubna 2006 dopraví k budovanému Hypermarketu Tesco.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio