Mezi českobudějovickou Madetou a dodavateli mléka z družstva Jih vznikla nová smlouva

27. duben 2009

Jihočeská Madeta v pátek podepsala s představiteli družstva Jih novou roční smlouvu na dodávky mléka. Od asi dvou stovek zemědělců z jihozápadních Čech tak do Madety denně přiteče z cisteren téměř 600 tisíc litrů mléka.

"Některé věci bylo potřeba vyčistit a řekl bych, že nyní je smlouva vyvážená. Samozřejmě ze strany zemědělců je celkem oprávněná snaha o zvýšení nákupní ceny, protože dlouhodobě mléko za 6 korun za litr dělat nejde. Proti nim stojí aktivita řetězců, které chtějí ceny snižovat," potvrdil Českému rozhlasu generální ředitel Madety Milan Teplý.

Právě výkupní cena mléka byla jádrem sporu mezi zemědělci a Madetou . Kvůli stálému tlaku dodavatelů na zvýšení ceny Madeta vloni v prosinci smlouvu vypověděla. Nakonec se zemědělci s mlékárnou domluvili a smlouvu podepsali

"Mléko se bude vykupovat za cenu, která je v této době reálná. Domluvili jsme se na dalším zhruba desetihaléřovém měsíčním nárůstu ceny. Neprozradím přesnou cenu, protože kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ji nesmím zveřejnit," vysvětlil místopředseda družstva Jih Zdeněk Houška.

A na kolik tato situace zajímá občany, jsme se ptali v ulicích Českých Budějovic.

autoři: Mirka Nezvalová , Michaela Vrácovská
Spustit audio