Městům a obcím přitekly evropské finance

5. březen 2009

141 miliónů korun dotací získala v únoru města obce i podnikatelské subjekty v Jihočeském a Plzeňském kraji z Regionálního operačního programu Jihozápad. Podporu tak získalo patnáct dokončených projektů, které byly úspěšné především ve druhé výzvě regionálního operačního programu.

Některé příklady uvedl Adam Kotalík, mluvčí Úřadu Regionální rady soudržnosti, která evropské peníze administruje: "V celkovém součtu to znamená vyplacení již 220 miliónů korun dotací, což ROP Jihozápad řadí na přední místa mezi regionálními operačními programy v České republice. V jihočeském kraji byla v únoru téměř 2 milióny korun podpořena výstavba obecní knihovny s veřejným přístupem k internetu v obci Pluhův Žďár na Jindřichohradecku a dotaci ve výši 5,25 miliónu korun získala na rekonstrukci budovy staré radnice také Lomnice nad Lužnicí."

Starosta Pluhova Žďáru Radim Beneš ale není s rozdělováním peněz z regionálního operačního programu spokojen. Jak říká, v obci původně počítali, že s pomocí evropských financí dotáhnou do konce celý projekt, který vedle knihovny a společenského sálu zahrnoval i vybudování školky. U ní ale ani s opakovanou žádostí o dotaci neuspěli.

Starostovi Radimu Benešovi se především nezdá způsob, jakým byla žádost hodnocena: "To co nám vytýkali ve druhé výzvě, tak nám nevytýkali ve třetí a to co nám podpořili ve druhé výzvě, tak nám ve tření naopak vytknuli. Proti tomu jsme se ohradil, protože někdo neoprávněně našim lidem peníze vzal."

Ředitel Úřadu Regionální rady soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka upřesnil, jakým způsobem jsou jednotlivé projekty ucházející se o evropské peníze hodnoceny: "Projekty schvaluje Výbor Regionální rady, což je politické uskupení, které se skládá z osmi členů zastupitelstva Plzeňského kraje a z osmi členů zastupitelstva Jihočeského kraje. Proces hodnocení je do jisté míry technickou stránkou a probíhá podle dopředu známých a veřejných výběrových kritérií, které schvaluje monitorovací výbor."

autor: Ivan Mls
Spustit audio