Maso i koláče – drobné triky hospodyněk, tentokrát až z Ameriky
Nejen české, ale třeba i americké hospodyňky měly své fígle a triky v kuchyni. Například maso nikdy nenaklepávaly. Plátky masa uložily na půl hodiny do směsi tří lžic octa a jedné lžíce olivového oleje. Takto předpřipravené steaky byly prý po usmažení jemné a krásně šťavnaté.
Dalším americkým trikem je uchování načatého citronu. Pokud z něj ukrojíte jenom kousek, zbytek máte vložit do misky s vodou a uschovat v lednici. Vydrží klidně i týden a bude stále čerstvý.
A ještě jeden trik na závěr. Americké hospodyňky nepotíraly před pečením povrch koláčů vajíčkem, jak jsme zvyklé my, ale velmi oslazeným mlékem. Cukr v mléce při pečení zkaramelizuje a zaručí jejich křupavý povrch.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka