Malíř Aleš Slavík vystavuje v budějovickém rozhlase obrazy andělů

1. prosinec 2016

Advent a Vánoce jsou časem andělů. Proto Český rozhlas České Budějovice ve svém výstavním prostoru připravil výstavu andělských obrazů táborského malíře Aleše Slavíka. Prohlédnout si ji můžete až do konce letošního roku.

„Vytvořit výstavu Andělení nebyla pouze moje myšlenka, ale i ředitele táborského muzea Jakuba Smrčky. Sešli jsme se u mne v ateliéru již před čtyřmi lety a říkali jsme si, že by to mohlo být zajímavé,“ říká malíř.

„Andělé nejsou jenom v kostelích, ale i mezi námi. Někdy máte pocit, že proti vám jde někdo zvláštní, a říkáte si, že by to mohl být anděl. A tak jsem si začal ještě více všímat lidí kolem sebe a díval se, jestli nějakého anděla právě nepotkám. A jsem si jist, že jsem některé již potkal a potkávat budu,“ dodal.

Obrazy jsou doplněny myšlenkami, které Aleš Slavík napsal vlastní rukou. „Když maluji obraz, tak o něm hodně přemýšlím. A já si všechno píšu a z té myšlenky začnu tvořit. Proto si myslím, že může být zajímavé i pro diváka, když si může přečíst, z jaké myšlenky ten obraz vlastně vychází,“ vysvětlil.

Vernisáž výstavy Andělení se uskuteční v pátek 2. prosince od 17 hodin ve výstavním prostoru kavárny Českého rozhlasu České Budějovice U Tří lvů 1. Průvodní slovo přednese ředitel táborského muzea Jakub Smrčka. Poté můžete výstavu navštívit v pracovních dnech od 8 do 18 hodin.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.