Malé vodní elektrárny vyrábí ekologickou energii, jenže také hubí ryby

7. květen 2014

Spory mezi rybáři a majiteli malých vodních elektráren se vlečou už několik let. Jde o vodu. Podle rybářů elektrárny berou vodu z řeky, a tím ohrožují život ryb.

Malá vodní elektrárna může pro ryby znamenat jistou smrt, tvrdí hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Milan Hladík.

„Ryby jsou přímo při poproudové migraci drceny nebo sekány i poškozovány třeba tlakem v turbíně. A samozřejmě ztrácejí schopnost se rozmnožovat, protože v řece je v důležitých obdobích roku málo vody,“ vysvětluje.

Lze tomu ale zabránit. Zajistit dostatečný průtok vody v korytě nebo vybudovat rybí přechod. Dalším řešením je podle jednatele svazu Tomáše Kepra Archimédův šroub, který nahradí turbíny.

„Ryby nezabíjí, nemá lopatky, které v rychlosti porcují ryby. Má malé otáčky a rybám neubližuje. Přitom má srovnatelnou výkonnost s tou, jakou mají turbíny,“ tvrdí Kepr.

Vláda od roku 2014 přestala podporovat provoz nových výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Malé vodní elektrárny už proto nebudou tak výnosným zařízením jako v letech minulých. Je tedy velmi pravděpodobné, že jejich výstavba začne stagnovat, což by rybáři bezesporu uvítali.

Spustit audio