Magistrát pochybil při prodeji podílu v Masných krámech

22. červen 2004

Prodej městského podílu ve vyhlášené českobudějovické pivnici Masné krámy Budějovickému Budvaru byl chybný.

Odhalil to kontrolní výbor českobudějovického zastupitelstva. Magistrát údajně neuplatnil předkupní právo dědice jednoho ze spoluvlastníků, který v době prodeje zemřel. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

"Budeme se tím zabývat na červencovém zasedání zastupitelstva," řekl deníku zastupitel Lumír Mraček. Podle něj objevil kontrolní výbor hned několik nedostatků. Podle listu se dokonce českobudějovické státní zastupitelství zabývá podezřením z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, kterého se mohli úředníci magistrátu dopustit. Po povodních v roce 2002 prodalo město svůj podíl v Masných krámech Budějovickému Budvaru. Proti tomu se však postavil jeden z podílníků Josef Dušek a smlouvu soudně napadl. Spor nakonec vyhrál a soud loni v listopadu rozhodl smlouvu zrušit. Podle některých zastupitelů radní porušili zákon, a připravili tak městskou pokladnu o statisíce korun. Podle zastupitelky Marie Paukejové město vlastníky podvedlo a jeho vedení zneužilo pravomoci veřejných činitelů. Transakci přitom podle listu zajišťoval tehdejší ekonomický náměstek Zdeněk Čáp, kterého nyní policie podezřívá ještě z dalšího pochybení. Smlouvy potom podepisoval primátor Miroslav Tetter. "Smlouva mezi městem a Budvarem je neplatná, jsme vlastně zase na začátku," komentoval situaci právník magistrátu Jiří Homolka. O Masné krámy se tedy dále dělí 11 podílníků. Kdysi prosperující pivnice ale zeje prázdnotou. Pivovar Budějovický Budvar podle deníku o podíly v Masných krámech nikdy neusiloval, ale dále má zájem v nich provozovat restauraci.

Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal postavit masné krámy, kde byl prodej masa soustředěn. Přestavbou v 16. století dostala budova renesanční podobu. V roce 1952 se přikročilo k její asanaci, postranní vchody byly zazděny a kotce se změnily v restaurační boxy s 280 místy u stolu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio