Madeta zvýšila oproti loňsku tržby

1. květen 2003

Tržby a.s. Madeta, která je největším zpracovatelem mléka v zemi, dosáhly za letošní první čtvrtletí 1,55 miliardy korun. Proti stejnému období roku 2002 se zvýšily asi o 154 milionů korun.

Vyplývá to z čtvrtletních výsledků, které společnost oznámila Burze cenných papírů Praha. Zisk Madety naopak meziročně klesl z více než 16 milionů na 10,29 milionu korun.

Na hospodaření společnosti v prvních třech měsících letošního roku mělo vliv zvýšení nákupu mléka zhruba o 13 procent. Firma tak nyní měsíčně zpracovává kolem 45 milionů litrů. Loni nakoupila téměř 466 milionů litrů. Za letošní první čtvrtletí se také snížila nákupní cena ze 7,95 koruny za litr na 7,70 koruny. Generální ředitel Madety Milan Teplý na tiskové konferenci začátkem dubna uvedl, že ekonomika zpracování mléka byla loni velmi špatná. Proto se českobudějovická společnost, která má osm závodů, bude letos zabývat náklady na svoz mléka a na distribuci výrobků. Počítá rovněž s určitým zúžením výrobkového portfolia, které zahrnuje prakticky celý mlékárenský sortiment. Základní kapitál a.s. Madeta, která zaměstnává přes 1700 osob, je 755,1 milionu korun. Největším vlastníkem je se zhruba 36 procenty akcií Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, následují a.s. Madevia a pelhřimovská a.s. Spojené kartáčovny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio