Madeta zaznamenala pokles tržeb

5. listopad 2002

Tržby největšího zpracovatele mléka v zemi, a.s. Madeta, dosáhly za tři čtvrtletí letošního roku 4,451 miliardy a meziročně poklesly o 231 milionů korun. Z výsledků, které společnost oznámila pražské burze, vyplývá, že za devět měsíců Madeta vytvořila hrubý zisk 36,6 milionu korun. Loni za stejné období to bylo 75,4 milionu korun.

Madeta, která nakupuje pětinu z celkové produkce mléka v ČR, zvýšila od 1. listopadu obchodní ceny svých výrobků o tři až pět procent. Zatímco cenu konzumního mléka společnost nezměnila, cenu másla zvýšila nejvíc, a to z 80 na 89 korun za kg. Například eidamskou cihlu zdražila z 89 na 91 korun. Tržní podíl Madety se u některých druhů mléčných výrobků pohybuje kolem 30 procent.

"Nebudeme zvyšovat svoji marži, ale akceptujeme zvýšení cen Madety," řekl ČTK obchodní náměstek ředitele spotřebního družstva Jednota České Budějovice Bohumil Rada. Jednota je správcem tří celostátních obchodních řetězců Terno, Tempo a Tip. Generální ředitel Madety Milan Teplý už začátkem října připustil, že zdražením může společnost přijít o část trhu. Nosným programem Madety je výroba přírodních sýrů, na jejichž roční produkci se společnost loni podílela 21 procenty. Mezi další výrobky patří mj. sušená a konzumní mléka, tvarohy a tavené sýry, u nichž však podíl Madety na trhu klesá.

Základní jmění společnosti je 755,097 milionu korun. PGRLF vlastní 36 procent akcií, jejichž prodej zemědělcům v létě zastavil v zájmu zklidnění situace v českém mlékárenském průmyslu ministr zemědělství Jaroslav Palas. Přes 32 procent akcií drží firma Madevia a kolem 16 procent Spojené kartáčovny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio