Madeta přesouvá výrobu másla do Plané

5. srpen 2003

Přes 35 tun másla denně vyrobí centrální máslárna a.s. Madeta, kterou největší tuzemský zpracovatel mléka vybudoval za téměř 40 milionů korun v závodě Planá nad Lužnicí.

V důsledku koncentrace výroby, která má ekonomické důvody, uzavře Madeta v polovině srpna máslárnu v Českých Budějovicích a v listopadu také ve Strakonicích. Celý sortiment másel bude společnost produkovat v Plané nad Lužnicí.

"Nová máslárna denně zpracuje přibližně 70.000 litrů smetany. Je vybavena dostatečnými prostory ke skladování másla a jeho vymražování na export, což se pozitivně promítne v ekonomice výroby. Dosud se musely kvůli nedostatečné kapacitě využívat i pronajaté sklady," vysvětlila ČTK důvody investice tisková mluvčí a.s. Madeta Dana Marková. Po uzavření máslárny v Českých Budějovicích najdou její zaměstnanci uplatnění na jiných úsecích závodu, který se zaměřuje na produkci jogurtů a konzumního mléka. Ve Strakonicích dostalo 12 zaměstnanců výpověď, ale podle Markové pravděpodobně vedení firmy rozhodne o náhradním výrobním programu, kde jim budou nabídnuta nová pracovní místa. Závod se specializuje na výrobu sýrů a sušeného mléka. Dokončení sušárenské věže v Jindřichově Hradci a výstavba nové máslárny v Plané nad Lužnicí patří letos mezi největší investice Madety. Společnost už ale v plánském závodě připravuje výstavbu nové sýrárny za 350 milionů korun, v níž chce vyrábět sýry ementálského typu. Pracuje rovněž na projektu přístavby zracích sklepů v Českém Krumlově, kde vyrábí oblíbený plísňový sýr Niva. Tato investice může dosáhnout až 100 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio