Listopadová výstava v rozhlasové kavárně ukáže Jihočeskou krajinu a koně

31. říjen 2016

Český rozhlas České Budějovice zve na výstavu tvorby jihočeských malířek Jany a Květy Rybičkových. Výstavu obrazů s motivy krajin, koní, zátiší, či figurální tvorbou můžete navštívit v pracovních dnech do konce listopadu v rozhlasové kavárně U Tří lvů 1. Vernisáž se uskuteční ve středu 2. listopadu v 18 hodin.

Malířky vystudovaly Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze obor užitá malba. Po maturitě byly přijaty na Akademii výtvarných umění v Praze, kde absolvovaly v roce 1982 v ateliéru krajinářské a figurální malby profesora Karla Součka. Po ukončení studií obě působí v rodném jihočeském kraji, kde žijí v Týně nad Vltavou.

Ve svém oboru se nejvíce zabývají olejomalbou, kombinovanou technikou a kresbou. Hlavním námětem jejich tvorby je jihočeská krajina, snaží se pokračovat v odkazu české krajinářské malby. V obrazech rády vyjadřují nejen reálné motivy, ale také poezii okamžiku a proměnlivost krajiny v různých obdobích roku či dne.

Samostatnou kapitolou v tvorbě je tématika koní. Oběma sestrám již od mládí koně učarovali. Tato láska přerostla do úzkého kontaktu s nimi, obě bývaly od mládí členkami jezdeckého oddílu a v současné době vlastní koně soukromě. Není tedy divu, že téma koní vždy tvořilo značnou část jejich tvorby, kde je zajímá vše, co se koní týká, od dynamiky pohybu při dostihu až po poklid pasoucího se stáda.

Po absolutoriu na AVU se malířky zúčastňovaly řady kolektivních výstav jihočeských umělců a pořádaly své autorské výstavy u nás i v zahraničí (Polsko, Německo, USA, Japonsko). Jejich díla jsou zastoupena v mnoha soukromých sbírkách.

Výstavu obrazů Jany a Květy Rybičkových můžete navštívit do konce listopadu v pracovních dnech mezi 9. a 18. hodinou ve výstavním prostoru denní kavárny v budově Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů 1.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.