Lidé v Přední Výtoni budou už potřetí za rok volit zastupitele

25. září 2015

V šestnácti obcích Česka se v sobotu 26. září otevřou volební místnosti. V Jihočeském kraji budou své zastupitele volit obyvatelé Přední Výtoně na Českokrumlovsku. Komunální volby se tam konají už potřetí během jednoho roku.

Po řádných volbách v říjnu 2014 se bývalá starostka Regina Houšková ze Sdružení nezávislých kandidátů společně s dalšími dvěma zastupiteli vzdala mandátu. Rozhodla se tak proto, že koalice, která měla v zastupitelstvu většinu, chtěla na post starosty zastupitele, jenž dostal od voličů nejméně hlasů.

Tyto neshody byly vyústěním sporů některých obyvatel s vedením obce kvůli návrhu změny územního plánu. Ten počítá s rodinnou výstavbou v bezprostřední blízkosti Lipenské přehrady.

Protože se po říjnových volbách nepodařilo sestavit zastupitelstvo, uskutečnily se letos v březnu další volby. Dva týdny před nimi se ale v Přední Výtoni přihlásilo k trvalému pobytu 26 lidí. Někteří byli iniciátory petice proti výstavbě na břehu Lipna, jiní chtěli podpořit starostku Reginu Houškovou.

Několik obyvatel nakonec podalo návrh na prošetření voleb právě kvůli podezření, že přihlášení některých lidí k trvalému pobytu bylo účelové, s cílem ovlivnit výsledek voleb. Podezření nakonec potvrdil i krajský soud a volby byly tím pádem neplatné.

Do současné doby se počet obyvatel Přední Výtoně opět změnil. Šest lidí se z obce odhlásilo a pět jich naopak přibylo. Je dost proto možné, že se situace bude znovu opakovat.

Volební místnost bude otevřena od 7 do 22 hodin. Aktuální informace z Přední Výtoně uslyšíte po celý den ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Spustit audio