Letošní ročník Khamora zakončí dva koncerty – klavíristy Tomáše Kača a na pomoc Ukrajině

1. červenec 2022

Na závěr letošního romského festivalu Khamoro se uskuteční ještě dvě kulturní akce.

Benefiční koncert Khamoro pro Ukrajinu proběhne 6. července od 18 hodin. Jak název akce napovídá, výtěžek koncertu podpoří obyvatele Ukrajiny, konkrétně kyjevské Romy prostřednictvím ukrajinských neziskových organizací.

„Naše organizace se snaží pomáhat Romům v těchto těžkých časech se základními potřebami, jakými jsou jídlo, přístřeší, léky, přístup k vodě a také lékařská pomoc.

Když toto válečné šílenství začalo, rozhodli jsme se nezůstat v ústraní. Žádosti o pomoc dostáváme ze všech stran. Budeme velice vděčni za jakoukoliv podporu od Vás z České republiky v těchto těžkých časech. Jste naší oporou i nadějí,“ říká Yulian Kondur, koordinátor neziskové organizace Chirikli.

V rámci koncertu se představí známá romská hudební uskupení, která všechna vystoupí bez nároku na honorář. Chybět nebudou Bengas, David Kraus a Gipsy Brothers, Mario Bihári a Bachtale Apsa, Amenca, Ondrej Ferko a Ondrej Gizman ml. Chybět nebude ani krátké vystoupení ukrajinských Romů, kteří našli domov v České republice.

Koncert je součástí kampaně na podporu Romů žijících na Ukrajině, do které se může zapojit každý prostřednictvím platformy darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1206497

11. července od půl osmé večer zakončí letošní ročník festivalu Khamoro koncert fenomenálního klavíristy Tomáše Kača. Společně s ním v krásném prostředí Novoměstské radnice zahrají multiinstrumentalista a skladatel Igor Kmeťo ml., bubeník Marek Urbánek, basista Marek Cába.

Khamoro je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na světě, který v Praze již od roku 1999 pořádá organizace Slovo 21 společně s SP Saga. Od počátku se na koncertech divákům představilo více než 160 profesionálních romských kapel z 40 zemí světa.

autor: Světový romský festival Khamoro
Spustit audio

Související