Lesnický park Křivoklátsko si udržuje atmosféru lesů, kam panovníci jezdili na lov

7. červen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Historie Křivoklátska je velmi bohatá. Nejedná se totiž pouze o hrad Křivoklát, ale také o okolní hluboké lesy, které byly nedílnou součástí majetku českých panovníků a šlechtických rodů. Právě díky nim se v širokém okolí hradu zachoval rozsáhlý lesní komplex, který se v minulosti využíval zejména k lovům.

Na generace lesníků, kteří po staletí místní lesy budovali, navazuje dnes Lesnický park Křivoklátsko. Byl založen před šesti lety jako první lesnický park v České republice a v současné době usiluje o to být součástí Mezinárodní sítě modelových lesů. Má rozlohu více než 160 kilometrů čtverečních a nachází se v samotném centru Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Už jenom dojet do Lesnického parku Křivoklátsko představuje cestu asi deset kilometrů hlubokými lesy. Jízda se ale vyplatí. Kromě krásné přírody si tu můžete zblízka prohlédnout modelové způsoby lesního hospodaření.

V parku roste na 80 druhů dřevin

V lesnickém parku se postupně obnovují porosty s převahou původních listnáčů. Vrací se zpět buky, duby, javory, jeřáby břeky a třešně, ale také habry, lípy, borovice nebo modříny. Velmi často se nově vysazuje jedle, která tu v minulosti byla hojně zastoupená.

Po této cestě parkem se můžete projet pouze na kole

Ačkoliv je křivoklátská krajina plná kopců, právě díky hlubokým lesům a vysokým stromům si člověk výhledy příliš neužije. Díky kácení smrčin vznikají ale na některých místech krásné vyhlídky, například u informační tabule č. 1 Stanoviště Vyhlídka. Jako na dlani se před vámi v údolí objeví vesnička Nezabudice.

Návštěvníci se lesním parkem mohou volně pohybovat, nejsou tu žádné naučné stezky ani zážitkové trasy. Zážitkem je už samotná procházka nádherným bohatým lesem. A pokud se návštěvníci chovají tiše, mohou se zblízka setkat s lesní zvěří.

Přesto je ale možné se při návštěvě Lesnického parku Křivoklátsko poučit. Po celém parku jsou volně rozmístěny informační tabule se zajímavými fotografiemi a informacemi o nejbližším okolí. Jsou na nich zajímavosti lesnické, historické i myslivecké.

A nechybí zde ani odpočívadla a lesní cesty pro cyklisty. Autem se ale do Lesnického parku Křivoklátsko nedostanete. Zaparkovat je vhodné v Karlově vsi a poté se dál vydat pěšky nebo na kole.

Spustit audio