Lesní divadlo u Sloupu v Čechách je vytesané do skály. Slouží kultuře i skotačení

9. srpen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Neobvyklým místem pro divadelní představení pod širým nebem i pro chvíle odpočinku je lesní, nebo chcete-li skalní divadlo u Sloupu v Čechách na Českolipsku. Jeho historie sahá na počátek 20. století. Díky nadšencům stále funguje a navíc se v něm líbí i dětem, kterým okolní pískovcové skály slouží jako přírodní prolézačky.

„Pódium a zázemí divadla je vytesané do skály, divadlo je uprostřed lesa mezi skalami a běžně se používá i název skalní divadlo,“ vysvětluje starosta obce Jaromír Studnička. „Dá se tu i odpočívat, i když je pravda, že o víkendech se tu může najednou sejít i 50 až 100 lidí, když se turisté potkají třeba s nějakým táborem. Pokud nejsou divadelní představení, je tu relativní klid. Když je někdo turista, může přijít z obce, od skalního hradu je to asi kilometr. Tady si pak můžou odpočinout a připravit se na výstup ke zdejší rozhledně.“

Do areálu lesního divadla se dostanete pěšky po značeném místním okruhu, ale i autem. Když zastavíte U Tří trpaslíků, po silnici to máte do divadla jen pár kroků.

A jaká je historie lesního divadla? „Po válce se podařilo dát dohromady peníze a připravit scénu, která patřila mezi jedny z nejzvláštnějších v zemi, hrály se tu divadelní představení, opery, operety a divadlo sloužilo spolku, který v obci byl,“ popisuje Studnička.

Cesta k divadlu

K obnově lesního divadla došlo před 12 lety a dá se říct, že místo zasvěcené kulturnímu dění, navíc obklopené lesy i skálami, je svým způsobem unikátní. „Způsob vytesání do skal, kdy se dá na pódium přijít z levé i z pravé strany, je nevšední. A děti, které přijdou, si to proběhnou a můžou si tady hrát i odpočívat,“ uzavírá starosta obce.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio