Kysličník uhličitý v ovzduší negativně ovlivňuje růst mořských řas

10. duben 2018 12:30

Zvyšující se obsah kysličníku uhličitého v atmosféře snižuje růst mořských řas. Prokázal to ve svém výzkumu bílkovin, které přenášejí železo v krvi obratlovců, tým americko-českých vědců.

Omezení růstu těchto řas může mít dopad nejenom na podmořskou faunu, ale i na část lidské populace, která je na mořských produktech existenčně závislá.

„Při pokusech používáme mořské řasy rosivky, protože ty jsou obecně zodpovědné asi za čtvrtinu veškeré fotosyntézy na zemi. To je produkce srovnatelná třeba se všemi pralesy dohromady,“ říká Miroslav Oborník, biolog Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Tyto mořské řasy potřebují k fotosyntéze oxid uhličitý, ale i v tomto případě platí, že všeho moc škodí. „V zásadě ten největší problém je v tom, že při rostoucí koncentraci kysličníku uhličitého v atmosféře se okyseluje mořská voda. My jsme ukázali, že rosivky ztrácejí schopnost vázat železo a železo je pro všechny řasy limitujícím prvkem k jejich růstu,“ vysvětluje biolog.

Americko-český tým vědců se pokoušel najít bílkoviny, které přenášejí železo v řasách. „Už dlouhou dobu zaznívala hypotéza, že existují bílkoviny, které přenášejí takzvané volné železo do řas. Představte si to tak, že fytotransferiny jsou schopny uchopit železo ve vodě a dostat dovnitř do buňky a v důsledku zvyšující se koncentrace kysličníku uhličitého ve vzduchu způsobí, že se efektivita toho uchopení železa snižuje. Je to jako kdybyste si šli pro výplatu a nedokázali sevřít ruku s penězi. Výplata by tam sice byla, vy byste nebyli schopni si ji dát do kapsy,“ popisuje Miroslav Oborník.

Nižší růst řas v konečném důsledku může ovlivnit klima na naší planetě.

Spustit audio