Kysané zelí je po staletí všelékem, který bychom měli zařadit především do zimního jídelníčku
Věděli jste, že kysané zelí bylo součástí odměny, kterou dostávali dělníci, kteří stavěli velkou čínskou zeď? Nebo že bývalo nezbytným vybavením námořníků jako ochrana před kurdějemi? Kysané zelí je zkrátka jednou z nejstarších trvanlivých potravin. Jedli ho bohatí i chudí, zdraví i nemocní, zkrátka všichni.
Naše babičky ho nakládaly s jablíčky a kmínem a nechybělo na žádném stole. Podávalo se ke kachně i k bramborám na loupačku a o jeho příznivých účincích byly napsány celé knihy. Dokonce je označováno jako všelék. Obsahuje řadu vitamínů, především vitamín C. Zahání únavu, snižuje cholesterol, je dobré pro srdce, ničí záněty a odvodňuje. Jeho konzumace dokonce zlepšuje náladu a výkonnost. A tak, pokud si každý podzim naložíte vlastní škopík zelí, máte doma pořádnou porci zdraví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.