Kysané zelí je oblíbenou potravinou už stovky let. Obsahuje vitamin C a jedlo se i několikrát týdně

Jen co přišel podzimní čas, nakládaly naše babičky zelí. Strouhaly, krájely, přidávaly cibuli, kmín, sůl a někdy i jablíčka.

Škopík vlastnoručně připraveného kysaného zelí nesměl chybět v žádné chalupě. Jedli ho bohatí i chudí a na stole bývalo pravidelně. V zimě i několikrát týdně. A není se čemu divit. Kysané zelí je levné a zdravé. Je skvělým zdrojem vitamínu C, snižuje cholesterol, krevní tlak, hladinu cukru v krvi a dokonce zahání únavu.

Do výčtu jeho pozitivních vlivů na lidský organismus můžeme přidat také to, že je dobré pro naše srdce, pomáhá v boji proti zánětům v těle a odvodňuje. Jak by se dnes řeklo, kysané zelí patří mezi superpotraviny.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.