Kysané zelé, živobytí celé aneb košt kysaného zelí z celé Moravy v Kuželově
Kysané zelí naši předkové využívali už od středověku jako superpotravinu a obří hrnec se zelím byl v každém domě.
Dalo se jíst jen tak, nebo lehce podusit, zasmažit, přidat do placek. Voda z kysaného zelí fungovala jako "vyprošťovák" i jako všelék na žaludek i střeva. To vše zúročil folklorista Antonín Vrba a uspořádal v horňáckém Kuželově už 12. Košt kysaného zelí z celé Moravy.
Sám přes 100 vzorků sesbíral, připravil k degustaci a koupil obří nové hrnce na zelí coby ceny pro vítěze. Od odborníků na zelí se na koštu každý mohl dozvědět, jak zelí správně naložit a jak to udělat, aby bylo křehké a vydrželo i dva roky bez újmy na chuti i konzistenci.
Všichni se shodli, že základem všeho je absolutní čistota a konstantní teplota při kvašení a že zelí lze naložit jen se solí a kmínem, ale vylepšit ho lze i jablky nebo křenem. Na koštu panovala velmi přátelská a zpěvná atmosféra a zazněly na něm nejkrásnější horňácké písničky. Poslechněte si v záznamu pořadu Folklorní notování.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.