Kvůli úsporám přenechají Budějovice další služby soukromníkům

17. únor 2006

České Budějovice svěří údržbu dopravního značení, zeleně u silnic a opravy místních komunikací soukromým firmám. Ročně by tak mělo město ušetřit několik milionů korun.

Už nyní se soukromníci starají o světelnou signalizaci na křižovatkách, veřejné osvětlení či parkovací systémy. Veřejné služby města České Budějovice budou zajišťovat pouze pohřebnictví.

S pomocí externistů budou služby město ročně stát 45 milionů, roční náklady Veřejných služeb města České Budějovice se přitom průměrně pohybovaly kolem 52 milionů korun, řekl novinářům náměstek primátora Juraj Thoma.

Soukromé společnosti by podle něj měly služby také zajišťovat rychleji. "Pro občany styčným bodem stále zůstává správa veřejných statků, která je supervizorem za město České Budějovice," dodal Thoma.

Firmy musejí do veškerých vozidel nainstalovat satelitní navigační systém. "Aby v kteroukoli hodinu a kterýkoli den bylo možné provést kontrolu, kde se vozidlo nachází a eventuelně i zpětně potom odečíst, zda skutečně vykazované kilometry a vykazovaná práce souhlasí," uvedl Thoma.

Se třemi firmami uzavřou České Budějovice smlouvy na šest let. Do roku 2012 město za údržbu dopravního značení zaplatí 12,9 milionu, za opravy komunikací 16,7 milionu a za údržbu zeleně u silnic 4,1 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio