Kvůli mrazů vzrostla spotřeba elektřiny a palivového dříví

13. únor 2006

Letošní tuhé mrazy zvýšily na jihu Čech odběr elektřiny, plynu i palivového dřeva. Například energetická společnost E.ON zaznamenala v lednu desetiprocentní nárůst spotřeby oproti stejnému měsíci loni.

Enormně se zvýšila poptávka po palivovém dříví a lidé na něj někde čekají i týdny. Nedostatkovým zbožím jsou dřevěné brikety, zjistila ČTK. Dřevo na topení, odřezky i brikety z pilin jdou nyní na odbyt víc než kdy jindy. Zájem podle oslovených firem několikanásobně převyšuje poptávku. "Odpadní dřevo vůbec nemáme. Pokud jej někdo chce okamžitě, nepochodí. Čekat musí dva až tři týdny," řekl ČTK spolumajitel pily v Bezdědovicích u Blatné Josef Tuháček. Poptávku podle něj zvyšuje nejen mrazivé počasí, ale i růst cen energií. Od začátku roku totiž elektřina v kraji podražila o 9,5 procenta. Cena plynu se zvedla o necelých devět procent. "Kdybychom měli zpracovávat dřevo tak, jaký je teď zájem o odpad, tak bychom jeli nepřetržitě na tři směny," dodal Tuháček.

Zcela nedostatkovým zbožím jsou v posledních dnech i dřevěné brikety. Sklady jihočeských hobbymarketů jsou prázdné a zásoby se tenčí rovněž u dřeva na topení. "Zájem o brikety je a byl obrovský, nemáme je už asi týden. Podobné je to i jinde v republice. Centrála se snaží shánět, zatím čekáme na dodávky," řekla ČTK pracovnice českobudějovického supermarketu OBI. Obdobně z prodejen mizí uhelné brikety.

Extrémně nízké teploty se projevily na spotřebě elektrické energie. Společnost E.ON, která zásobuje firmy a domácnosti na jihu Čech a Moravy, evidovala i přes lednovou kalamitu nárůst odběrů. "Spotřeba v lednu dosáhla v kraji 404.191 megawatthodin. Loni ve stejném měsíci to bylo 367.677 megawatthodin," uvedl Tomáš Nováček z koncernové komunikace podniku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio