Kvůli menší produkci piva měl Budvar loni nížší zisk

4. březen 2005

Budějovický Budvar n.p. loni vyrobil 1,112 milionu hektolitrů piva, což je zhruba o 58.000 hektolitrů méně než v roce 2003.

Pivovaru se také o 11 procent snížil hrubý zisk na 312 milionů korun. Pivovar navíc od od 1. března zdražil. Nejvíce vzrostla cena sudového piva. Půllitr tmavého a světlého ležáku podražil o korunu. Hospodští tak za sud tradiční "dvanáctky" zaplatí zhruba o 100 korun navíc. Dosud jej nakupovali přibližně za 1606 Kč včetně DPH. "Cena za půllitr lahvové dvanáctky se zvýšila o 40 haléřů, za desetistupňové o 20 haléřů," řekl na tiskové konferenci obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt. Celkové výnosy pivovaru se loni snížily o 130 milionů na 2,3 miliardy korun. Zatímco v roce 2003 prodal pivovar na domácím trhu 633.000 hektolitrů, loni to bylo zhruba 603.000 hektolitrů. Export poklesl o 5,4 procenta na přibližně 509.000 hl. "Pokles přičítáme zejména nebývale chladnému počasí v období dubna až července, které se dotklo celého nápojového průmyslu nejen v Čechách. Dále pak transformaci distribuční sítě v Německu," řekl ředitel pivovaru Jiří Boček. Zároveň však o čtvrtinu vzrostl vývoz do Ruska, více než stoprocentní nárůst pivovar zaznamenal v Norsku. Růst vykázal i prodej do Švýcarska, Dánska, Francie a Velké Británie. "Za velmi dobrý výsledek považujeme nárůst dodávek piva na Slovensko o 0,6 procenta při celkovém snížení prodeje na tamním trhu o 15 procent," uvedl Boček. Nově začal Budvar jako první český pivovar vyvážet do Turecka a po vítězství ve sporu s americkým koncernem Anheuser-Busch i do Austrálie.

Do svého rozvoje Budějovický Budvar loni investoval 165,8 milionů korun. Mezi významné investice patřilo vybudování nové akumulační nádrže varní vody, expozice českobudějovického pivovarnictví a návštěvnického centra a zamezení hlukových emisí z lahvovny. "Rok 2004 byl také rokem úspěšného uvedení tmavého ležáku Budweiser Budvar na český trh, získání ochrany podle místa původu pro pojmy Budějovické a Českobudějovické pivo v rámci EU a potvrzení právní subjektivity národního podniku ve sporu s Budějovickým měšťanským pivovarem," dodal Boček.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio