Kuřecí čtvrtky na zelí. Připravte si skvělé jídlo kombinující jemné maso s nezaměnitelnou chutí zelí

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené. Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Ingredience
  • kuřecí čtvrtky
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 nožičky pikantní klobásy
  • 1 cibule
  • cukr
  • sádlo
  • jablko
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření
  • sůl
  • kmín
  • mletá sladká paprika

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Pokud holdujete české kuchyni, tak si na kuřecích čtvrtkách na kysaném zelí určitě pochutnáte.

Kysané zelí je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení. Někde se tímto způsobem zelná krouhanka šlape dodnes, i když s pomocí gumáků.

Postup:
Čtvrtky přepůlíme, osolíme, okmínujeme a poprášíme paprikou. Zakápneme olejem a necháme chvíli odležet.
Do hrnce dáme rozpálit sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, cukr a necháme trochu zkaramelizovat.
Přidáme zelí, na kostičky pokrájené oloupané jablko a na kolečka pokrájenou klobásu. Podle chuti osolíme, případně dosladíme.
Pekáč lehce vymažeme olejem, dno pokryjeme zelím, na to vyrovnáme maso, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů.
Nakonec odklopíme a necháme dojít na barvu.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.