Krumlovští medvědi budou natáčet po Evropě

28. květen 2003

Do nejzachovalejších a nejkrásnějších částí evropské přírody se chystá vyjet toto léto s medvíďaty Eliškou a Honzíkem režisér populárních večerníčků o přírodě Václav Chaloupek. Medvíďata se narodila 4. ledna na zámku v Českém Krumlově a režisérovi, který uvažoval o natočení celovečerního filmu o medvědech, tak překazila plány.

Na vymyšlení příběhu a organizaci natáčení totiž potřeboval ještě rok. Vznikne proto pouze volné pokračování oblíbeného seriálu o třech medvědích bratrech Kubovi, Vojtovi a Matějovi.

"Zavolal mi chovatel z Krumlova Jan Míša Černý, že se narodila mláďata," popsal Chaloupek novinářům, jak se změnily jeho plány na letošní rok. Medvíďata vzal od mámy Kateřiny 28 dní po jejich narození, od té doby jim ji nahrazuje. Jak přiznal, i o své vlastní děti se začal zajímat až potom, co začaly chodit, takže na prvních šest týdnů přejala péči o malé šelmy jeho žena. Už v té době si nyní dvacetikilový Honza a o osm kilo lehčí Eliška zvykali na kameru. Od mámy vzal nový chovatel medvědy tak brzo, aby ulehčil situaci medvědí rodině. Jejich otec Vok totiž celý měsíc k medvíďatům nesměl, protože by je sežral, a matce by se při pozdějším odběru stýskalo. Aby si malí medvědi zvykli na lidi, je třeba je do lidské společnosti vzít do 60. dne jejich života. Nyní už medvíďata nemají strach z lidí ani z auta, a tak se dnes z hájovny u Plzně, kde žijí, mohla vypravit do Prahy. Přijeli s hodinovým zpožděním, protože se museli proběhnout ještě před hlavním městem. Ve stylově vybrané hospodě U dvou medvídků se potom ukázali v plné kráse - tulili se bez problémů i k cizincům.

Než se na podzim nastěhují do plzeňské zoo, procestují vedle českých rezervací řadu zemí. "Říkám tomu s medvědy do EU," popsal Chaloupek plány. Protože jeho popularizační snahy podporuje ministerstvo životního prostředí, získá zřejmě povolení k výjezdu na Slovensko, kde by chtěl natáčet v Roháčích a Vysokých Tatrách, do Polska, Maďarska a Německa. Kvůli přísným předpisům bude složité dostat se do Rakouska, režisér by si tam ale chtěl splnit svůj sen natáčet s medvědy v Alpách. Ještě než ve speciálním přívěsu vyjedou do zahraničí, čeká je sjetí Berounky v kánoi, a to za tři týdny. Chaloupek odmítá nařčení některých lidí, že zvířata trápí. "Do ničeho je nenutím, nic je neučím. Bojím se, i když někam vylezou, protože vím, že mohou spadnout. V přírodě to dopadne tak, že po pádu zemřou," řekl tónem starostlivého rodiče a zdůraznil, že je proti chovu medvědů v cirkusech a klecích. A proč vůbec se zvířaty točí? "Chci, aby Češi změnili názor na medvědy. Na obrázku se jim sice líbí, ale když se objeví v přírodě, hned na ně pořádají štvanice. Generace, která se teď dívá na večerníčky, bude snad jiná," vysvětlil.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio