Krumlovsko trápí dlouhodobá nezaměstnanost

30. leden 2004

Na Českokrumlovsku, které má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Jihočeském kraji, chybí pracovní místa trvalého charakteru a v okrese tak neustále roste dlouhodobá nezaměstnanost.

Úřad práce proto firmám nabízí možnost získat po dobu jednoho roku dotaci na mzdové náklady, jež může dosáhnout až 70 procent hrubé mzdy. Míra nezaměstnanosti na Českokrumlovsku činila na konci loňského roku 10,7 procenta.

Podle Dany Matouškové z českokrumlovského úřadu práce bylo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v evidenci průměrně 3335 uchazečů o zaměstnání. V okrese je bezmála 33.000 práceschopných obyvatel. Na jedno volné místo připadalo na Českokrumlovsku v průměru 8,2 uchazeče. Průměrná délka evidence uchazečů, jejichž průměrný věk byl 37 let, představovala 481 dní. To je o téměř 60 dní více než ve stejném období předchozího roku. Z jednotlivých mikroregionů na tom byl nejhůř polipenský mikroregion Horní Planá, kde na konci roku míra nezaměstnanosti dosáhla 14,5 procenta. Z obcí měla nejvyšší míru nezaměstnanosti Pohorská Ves, a to více než 44 procent. Naopak z obce Chlumec, kde je ale jen 21 práceschopných obyvatel, nebyl v evidenci úřadu práce nikdo. Podmínkou sedmdesátiprocentní dotace na mzdové náklady je přijetí úřadem práce doporučeného uchazeče z kategorie občanů, kteří jsou na trhu práce nejvíce ohroženi. Až 50 procent hrubé mzdy může dosáhnout dotace v případě nově vytvořeného pracovního místa. Zaměstnavatel ho ale musí obsadit uchazečem se změněnou pracovní schopností, mladistým, uchazečem starším 50 let, matkou s dětmi do 15 let nebo uchazečem z obce, která měla v loňském roce průměrnou míru nezaměstnanosti vyšší než 20 procent. Ty jsou v okrese čtyři - Pohorská Ves, Světlík, Malšín a Boletice.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio