Krajská energetická agentura zahájila provoz

6. srpen 2003

V Českých Budějovicích začala od srpna působit Krajská energetická agentura (KEA), jejímž hlavním cílem je snížení negativních vlivů využívání energie na životní prostředí.

Agentura, která byla založena z rozhodnutí Jihočeského kraje v souladu se státním programem spravovaným Českou energetickou agenturou, je v republice již pátá v pořadí.

Podle prvního náměstka jihočeského hejtmana Jiřího Vlacha bude agentura mj. podporovat zpracování energetických auditů, energetických průkazů a územních energetických koncepcí. Jejím posláním je také příprava projektů zvyšování účinnosti užití energie a získávání finančních prostředků na jejich realizaci. Provozováním KEA byla na základě výběrového řízení pověřena o.p.s. Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn). S obdobnými záměry jako KEA už v Českých Budějovicích působí sdružení Energy Centre, které bylo založeno za podpory Smíšené komise pro spolupráci mezi spolkovou zemí Horní Rakousko a jižními Čechami. Toto středisko energetického poradenství má za úkol především zprostředkování výměny technologií a šíření informací o úsporách energie.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio