Kraj žádá peníze na rozvoj venkova

3. říjen 2003

Zaostávání venkova za městy, rostoucí nezaměstnanost v malých obcích a další problémy pociťuje Jihočeský kraj.

Více než dvě třetiny místních sídel mají pod 500 obyvatel. Nyní podle regionálních politiků hrozí, že by příliv evropských peněz na rozvoj venkova mohl vyschnout. S tím ale vedení kraje nesouhlasí a žádá nápravu.

Kraj se obává rozhodnutí Evropské komise vyřadit rozvoj venkova z priorit Společného operačního programu, na jehož základě budou předkládány projekty s ambicí získat podporu ze strukturálních fondů EU. Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) by to znamenalo, že by obce nemohly žádat o peníze třeba na budování infrastruktury, obnovu a rozvoj vesnic, základní služby pro obyvatele a podporu turistických a řemeslných aktivit. Přitom právě takové finance jihočeský venkov postrádá. Další operační programy Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství a Horizontální plán rozvoje venkova sice mají slovo venkov ve svém názvu, ale podle Zahradníka se úzce specializují na zemědělské, potravinářské, rybářské a krajinné aspekty.

Jihočeský kraj se svými výtkami uspěl i v komisi regionálního rozvoje Asociace krajů ČR, která ihned vyzvala k nápravě. "Požadujeme, aby ministerstvo zemědělství vysvětlilo v Evropské komisi, že rozvoj venkova je skutečnou prioritou České republiky a že jeho prostřednictvím můžeme dospět ke zmírňování zaostalosti znevýhodněných regionů, což je jednou za základních tezí politiky hospodářské a sociální soudržnosti Evropské unie," řekl hejtman.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio