Kraj rozdělil peníze na boj s drogami

11. duben 2005

Radní Jihočeského kraje rozdělili 2,13 milionu korun mezi centra, která se zabývají protidrogovou prevencí a léčbou toxikomanů.

Náměstek hejtmana Vladimír Pavelka novinářům řekl, že peníze dostala především občanská sdružení, která se zaměřují na prevenci. Některé příspěvky však ještě musí schválit zastupitelstvo. Nejvíc, 230.000 korun, zřejmě získá táborské centrum Auritus, což je nízkoprahové zařízení, které drogově závislým poskytuje nejširší škálu služeb v okrese, a to včetně poradenství pro rodiče. Loni ho vyhledalo 237 klientů. "Tyto peníze použijeme na běžný provoz, znamenají asi desetinu našeho ročního rozpočtu," řekla ČTK pracovnice centra Hana Vojtěchová. Upřesnila, že centrum během loňského roku dostalo od kraje kolem 330.000 korun. Jihočeský kraj letos vyčlenil na protidrogovou politiku celkem zhruba pět milionů korun, což je podobná suma jako loni. Na některé žadatele se však v prvním kole peníze nedostaly, požadovaná částka totiž přesáhla 3,48 milionu korun. "Další šance je v druhém kole, kde se v polovině roku bude rozdělovat 2,5 milionu korun z grantu v rámci programu akčního plánu rozvoje kraje," upřesnil krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarc. Podle Schwarce bylo nyní cílem podpořit základní síť služeb - kontaktní centra, terapeutické komunity či terénní programy. Rozsáhlejší programy primární prevence přijdou na řadu později. "Snažíme se ale podporovat i léčbu včetně metadonové substituce, peníze dostane také psychiatrická léčebna Červený dvůr na zlepšení služeb pro pacienty," uvedl Pavelka.

Jihočeskou drogovou scénu označil náměstek za ustálenou. "Úspěchem je, že se daří potlačovat rizikové chování, takže například nikde nenacházíme hromady použitých injekčních stříkaček a jehel," dodal Pavelka. Krajská protidrogová síť zahrnuje dvě státní organizace - léčebny ve Lnářích a Červeném Dvoře. Zbytek sítě tvoří neziskové organizace - tři terapeutické komunity, dvě ambulantní poradny, šest kontaktních center, tři terénní pracoviště a dvě centra zajišťující primární prevenci.

Kraj financuje všechny neziskové organizace nejméně 30 procenty z jejich celkového rozpočtu. Loni dal kraj na protidrogovou politiku 5,7 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio