Kraj přijal vyrovnaný rozpočet

17. prosinec 2003

Vyrovnaný rozpočet Jihočeského kraje na rok 2004, který počítá s příjmy i výdaji ve výši 6,6 miliardy korun, v úterý schválili jihočeští zastupitelé.

Z účetního hlediska vykazuje rozpočet schodek 25,6 milionu korun. Ten však neznamená zadlužení kraje, neboť ho pokryje část úspor z letošního roku, řekl ČTK jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS).

Nárůst příjmů kraje podle něj v roce 2004 bude minimální, což souvisí například s novelizací zákona o dani z přidané hodnoty a schválenou odpisovou politikou. Původní návrh rozpočtu proto opakovaně prošel škrty ve všech kapitolách. Navrhnout ho jako vyrovnaný umožnila rozpočtová rezerva z předchozích let, kterou se letos podařilo nejen udržet, ale zvýšit na zhruba 75 milionů korun. Třetinu z ní kraj využije v roce 2004. Největší část výdajů kraje v příštím roce, a to 247,5 milionu korun, je určeno na výstavbu a opravu silnic druhé a třetí třídy. Dalších 77 milionů je navrhovaný úhrn grantů a projektů v rámci akčního plánu rozvoje kraje a 85 milionů činí podíl kraje na financování evropských projektů. Návrh rozpočtu počítá i s částkou 4,2 milionu korun na roční provoz kanceláře kraje v Bruselu. Pro návrh rozpočtu po asi hodinové rozpravě hlasovalo 38 ze 48 přítomných zastupitelů; dva byli proti a osm se hlasování zdrželo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio