Kraj požádal o 31 milionů z Fondu solidarity

8. květen 2003

Krajský úřad Jihočeského kraje doručil v závěru minulého týdne na ministerstvo financí podklady od prvních 55 obcí, které by z Fondu solidarity Evropské unie měly získat 31 milionů korun.

Zbývající žádosti na dalších 23 milionů korun v rámci dotací na pokrytí nákladů na záchranu života a zdraví občanů a zabránění škod na majetku při loňských povodních úřad předá ještě do konce tohoto týdne.

Na odstranění následků srpnových záplav EU poskytla České republice prostřednictvím Fondu solidarity asi čtyři miliardy korun, z nichž by do Jihočeského kraje mělo přijít zhruba 570 milionů korun. "Na druhý okruh žádostí, které se týkají nákladů obcí na obnovu povodněmi zasaženého území, tak zbývá 518 milionů korun. Obce však požadují přes 800 milionů korun," uvedl ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje Jan Stráský. "Podle původních pokynů ministerstva pro místní rozvoj jsme shromažďovali od obcí faktury uhrazené i neuhrazené, a to včetně potvrzených objednávek vystavených do 18. prosince minulého roku. Po úpravě pravidel pro poskytnutí dotací ale musíme vyřadit všechny doklady na částky uhrazené z darů a povodňových kont. Je zatím otázkou, zda se přiblížíme k sumě 518 milionů korun, nebo budeme muset přistoupit k nějaké redukci," řekl ČTK Stráský. Ministerstvo financí se rozhodlo, že urychlí složitou a časově náročnou agendu, které jsou vystaveny obce i kraje, a žádosti o dotace přijímá po etapách. Obce postižené loňskými povodněmi tak mají naději, že na peníze z Fondu solidarity už nebudou dlouho čekat. V Jihočeském kraji záplavy zasáhly 329 z 623 obcí. Škody dosáhly asi 15,5 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio