Kraj hodlá přilákat investory pomocí grantů

21. červenec 2003

Přilákat potenciální investory hodlá Jihočeský kraj pomocí grantového programu podpory přílivu investic. Radní pro něj uvolnili 3,1 milionu korun.

"Je to velmi důležitý doplněk plánu rozvoje kraje, jehož cílem je vytváření příznivého prostředí pro rozvoj podnikání, pracovních příležitostí a příliv tuzemských i zahraničních investic," řekl novinářům vicehejtman Jiří Vlach.

Jednotlivá opatření podle něj zahrnují plány, marketing a obnovu území. O granty se budou moci ucházet majitelé jednotlivých území, ať již to budou obce, Svaz měst a obcí, průmyslové podniky či jiné právnické osoby. "Nemůžeme chtít, aby možný investor přišel do jižních Čech a začal si zde mapovat, co kde může investovat; potřebujeme vytvořit přehlednou nabídku. Grant je zaměřen na přípravu podmínek," vysvětlil vicehejtman. "A nemohou to být nabídky typu přijďte sem, stavte fabriku a my vám tady něco přicmrndneme z těch peněz, které skoro nemáme," poznamenal.

Jihočeský grant tak může získat zpracování regulačních plánů průmyslových zón, koncepcí, urbanistických studií, studií využitelnosti území a řešení pozemkových úprav. Další oblast zahrnuje zlepšení marketingu a managementu průmyslových zón, tvorbu marketingových materiálů a informačních systémů pro investory a propagační akce a materiály. Označení obnova patří vypracování nabídky disponibilních prostor v nevyužitých průmyslových halách, budovách či opuštěných průmyslových areálech, vysvětlil Vlach. Jihočeská grantová schémata podle něj směřují k rozumnému evropskému modelu. "Jdeme na ty velmi tvrdé mechanismy, které jsou logické a správné. Patří k nim především logický rámec projektu, reálný rozpočet žadatele i doklad o tom, že projekt dofinancuje," upřesnil jihočeský vicehejtman.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio