Kraj dostane od EU 160 milionů na silnice a památky

24. květen 2005

Jihočeský kraj si rozdělí přes 160 milionů korun z evropských dotací.

Peníze ze Společného regionálního operačního programu (SROP) pomohou letos s opravou silnic a památek, rozšíří počítačové sítě obcí a škol a přispějí na sociální projekty. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Mária Ptáčková. Například Husinec na Prachaticku získá deset milionů korun na poradenské centrum pro sociálně slabé, které bude klientům azylového domu pomáhat i při hledání práce.

Nejvíce přispěje unie na rozvoj dopravy a obnovu silnic. Českobudějovický magistrát koupí za příspěvek 51 milionů korun dva nové nízkopodlažní autobusy a dva trolejbusy. Nasadí je na linky spojující sídliště s nemocnicí a poliklinikami. Celkem budou nové vozy stát 68 milionů korun, zbytek doplatí město. Stejnou částku, tj. 51 milionů korun, může čekat i Správa a údržba silnic Jihočeského kraje. Za peníze opraví rozbité úseky silnic z Bavorova na Strakonicku do Strunkovic nad Blanicí v okrese Prachatice. Silničáři vylepší i vozovku mezi Košicemi a Planou nad Lužnicí na Táborsku, Municemi a Zahájím na Českobudějovicku, mezi Hodonicemi a Březnicí na Táborsku a úsek z Přední Výtoně do Frýdavy na Českokrumlovsku.

"O osm milionů korun by se mělo podělit osm projektů na rozvoj informačních a komunikačních technologií," uvedla Ptáčková. Internetové služby pro občany tak rozšíří třeba ve Vodňanech, či Suchdole nad Lužnicí. Školní internet plánují za evropské peníze zlepšit i dvě střední a vyšší odborné školy. Velká část peněz zamíří do sociální oblasti a na obnovu památek. Budějovický stacionář pro postižené děti Světluška obdrží 11 milionů na rekonstrukci svého objektu. Opravy se dočká i část strakonického hradu. Unie na ní přispěje 14 miliony korun.

EU plánuje pro takzvaný region soudržnosti Jihozápad, do něhož patří Jihočeský a Plzeňský kraj, rozdělit celkem 554 milionů. Západočeši v nynější třetí výzvě SROP získali zhruba 142 milionů korun. EU tak ještě mezi vybrané projekty rozdělí čtvrt miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio