Kraj dává desítky milionů na podporu hospodaření v lesích

23. únor 2006

Jihočeský kraj dal loni na podporu hospodaření v lesích 50,7 milionu korun. Za posledních pět let je to nejvyšší částka, jakou si jihočeští vlastníci lesů a firmy rozdělili, řekl ČTK krajský radní Jiří Netík.

Například v roce 2003 činil příspěvek 37,5 milionu korun, o rok později 48 milionů korun. Peníze tehdy ještě hradilo ministerstvo zemědělství. Od loňska dotace přidělují kraje.

"Na změnu však nenavazovaly zákony o lesích a o státním rozpočtu, což způsobilo v celé republice řadu nejasností a zejména pak značné zpoždění v rozjezdu poskytování příspěvků. Jihočeský kraj byl jedním z prvních, který schválil vlastní směrnici, a dotace začal proplácet už v červnu," upřesnil radní.

Téměř třetinu z celkové sumy obdržely právnické osoby, čtvrtinu získaly obce. Částku 11,5 milionu korun pak kraj rozdělil mezi 437 fyzických osob. Největší obnos putoval na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, celkem 32 milionů korun. Dalších zhruba 13 milionů korun pomohlo s vyhotovením digitálních lesních plánů. Na ekologické a přírodě šetrné technologie pak kraj vyplatil 3,2 milionu korun. "Z celkového počtu 1213 žádostí jsme zamítli z důvodů nesplnění stanovených podmínek pouze 26 žádostí, představujících zhruba dvě procenta z požadovaných částek," dodal Netík.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio