Kraj chce získat točnu

25. září 2002

Jihočeské zastupitelstvo do konce roku projedná návrh na převod otáčivého hlediště v zahradě českokrumlovského zámku na kraj. Do té doby ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) pozastaví zamýšlený převod práva hospodaření s točnou na pražské Národní divadlo. S odvoláním na úterní jednání představitelů kraje s ministrem kultury to dnes ČTK řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS).

"Budeme přitom vycházet z usnesení z 21. května, v němž kraj podpořil zachování otáčivého hlediště minimálně na dobu nezbytně nutnou k realizaci alternativního řešení. Toto řešení musí odpovídat zájmům orgánů státní památkové péče, mezinárodním závazkům českého státu a samozřejmě také zájmům občanů kraje a návštěvníků přírodního divadla," uvedl hejtman. Toho Dostál počátkem září informoval o svém rozhodnutí s tím, že již řediteli Národního divadla uložil zpracovat záměr výstavby nového zahradního divadla s otáčivým hledištěm, pokud možno v Českém Krumlově v blízkosti zámecké zahrady. V dopise ministr také uvedl, že Národní divadlo zajistí i demolici točny, která dosud sídlí v zámecké zahradě. Požádal také kraj, aby na zvolené řešení finančně přispěl.

Podle původního stanoviska ministerstva kultury může točna existovat jen do konce tohoto roku, kdy končí platnost stavebního povolení. Dostál však v květnu na zasedání vlády v Českých Budějovicích slíbil, že bude usilovat o zachování točny v zámecké zahradě na další tři až čtyři roky.

Ministerstvo kultury i památkáři se domnívají, že provoz točny ohrožuje zápis Českého Krumlova v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Točna v době zápisu Krumlova do seznamu UNESCO počátkem 90. let totiž nebyla uvedena v podkladové dokumentaci. Zahradník uvedl, že se na řešení celé záležitosti podílí také Centrum světového dědictví UNESCO, které zapsalo Český Krumlov do světového seznamu. Šéf centra by měl letos přijet do jižních Čech a představitelé kraje mu zde chtějí vysvětlit své stanovisko.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio