Kovosvit loni zaznamenal pokles tržeb

24. červen 2003

Nejvýznamnější český výrobce obráběcích strojů, a.s. Kovosvit, vytvořil loni čistý zisk 42 milionů korun.

Personální ředitel společnosti Zdeněk Švarc ČTK řekl, že tržby v loňském roce poklesly asi o 400 milionů na 1,5 miliardy korun. Kovosvit však tento vývoj kvůli vývoji kurzu a recesi zejména na německém trhu očekával.

Jeho čistý zisk se meziročně snížil asi o 40 milionů korun. Podle Švarce společnost nebude vyplácet dividendy a po přídělu do rezervního fondu použije zisk po zdanění na úhradu ztrát minulých let a na tvorbu zůstatku zisku minulých let. Hrubý zisk firmy byl loni 107,2 milionu, což je o necelých 30 milionů méně než v předchozím roce. Od poloviny roku 2002 má Kovosvit holdingovou strukturu, v níž mateřská a.s. Kovosvit ovládá dceřiné společnosti Kovosvit MAS, Elteso a písecký Kovosvit DS. Tyto změny mají vytvořit podmínky pro další akvizice podniků z oboru, zpřehlednit finanční toky, zprůhlednit organizační strukturu a koncentrovat správu akcií a majetkových podílů v mateřské firmě. Management dceřiných společností se tak může věnovat hlavnímu předmětu podnikání.

Základní kapitál Kovosvitu byl v roce 2001 zvýšen o 420 milionů na 1,226 miliardy korun. Akcie emitované v rámci zvýšení základního kapitálu koupila švýcarská společnost Fincogest, která vlastní přes 34 procent akcií. Téměř 30 procent akcií drží I.F.B. Group. Průměrný počet zaměstnanců činil loni 1561 osob, ale na konci roku už jich bylo jen 1490. Podle Švarce bude jejich počet ještě dále klesat.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio