Konkurzy průmyslových podniků jsou v kraji spíše vyjímkou

19. září 2003

Jihočeskému kraji se zatím konkurzy velkých firem vyhýbají, což souvisí se strukturou průmyslu, kde převládají malé a střední podniky.

Krajský soud v Českých Budějovicích zaregistroval v letošním prvním pololetí 118 návrhů na konkurz a prohlásil pouze 55 konkurzů. Nízký počet firem, které zkrachovaly, je jedním z důvodů, proč si jižní Čechy dlouhodobě drží druhou nejnižší nezaměstnanost po Praze.

"Na jihu Čech nejsou průmyslové giganty a z významných firem žádná nezkrachovala. To pokládáme za jeden z faktorů, které mají příznivý vliv na nízkou nezaměstnanost," řekl ČTK Vladimír Brablec z Úřadu práce v Českých Budějovicích. Na konci srpna hledalo v Jihočeském kraji práci 19.728 osob, což bylo o 479 více než na konci předchozího měsíce. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o 0,2 procentního bodu na 6,2 procenta. Důležitou roli hraje rovněž poloha kraje na hranicích s Rakouskem a Německem. V příhraničí proto vznikla řada menších podniků se zahraničním kapitálem. Podle údajů z roku 2001 podniká na území Jihočeského kraje zhruba 650 společností se zahraničním kapitálem, což představuje 40 procent všech firem s nejméně 20 zaměstnanci. V kraji působí i velcí investoři, jako jsou německý Bosch nebo francouzský Schneider Electric.

Podle údajů krajského soudu bylo v prvním pololetí letošního roku vyřízeno 125 konkurzů a v řízení je 596 neskončených konkurzů. V Českých Budějovicích v posledních letech zkrachovala například společnost Rybena, která měla kolem 100 zaměstnanců. V srpnu 1999 skončila v konkurzu také slévárna Trival, ale vzhledem k tomu, že firma měla sídlo na severní Moravě, prohlásil konkurz krajský soud v Ostravě. Výrobu převzalo ČKD Kutná Hora.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio